• Home
  • Sklep
    • Rowery
    • Akcesoria
    • Kaski
    • Buty
    • Trenażery
  • Serwis
  • Bikefitting
  • Wypożyczalnia
  • O nas
  • Blog
  • Kontakt
Wszystkie kategorie
  • Wszystkie kategorie
  • Usługi
  • Rowery
  • Koła
  • Części
  • Akcesoria
  • Buty
  • Kaski
  • Trenażery

Wprowadź szukaną frazę, aby wyświetlić wyniki.

  • Logowanie / Rejestracja
0

0 produkty/ów

Brak produktów w koszyku.

Powrót do sklepu
0,00 zł
PLN
EUR
GBP
USD
Home
  • Dietetyka
Jaki napój zabrać na rower?

Kategorie

  • Artykuły (2)
  • Dietetyka (3)
  • Relacje (6)
  • Serwis (4)
  • Sprzęt (8)
  • Treningi (1)
  • Wydarzenia (4)

Ostatnie wpisy

  • TITICI: Ręcznie wykonany rower na miarę we Włoskim stylu oraz jakości.
  • Czy istnieje rower ze złota?
  • Relacja z Mazowieckiego Gravela 2022
  • Ghost Lector World Cup Replica – wyjątkowy rower XC
  • Relacja z Sudovia Gravel 2022

Tagi

absoluteblack Campagnolo carbon cukrzyca dieta Elektryczny elite emilia romagna etapówka Ghost Ghost Lector World Cup Replica Grafen graphenlube gravel hawaje ironman ironman hawaii ironman italy izotonik kona maja makowska Manufaktura mistrzostwa świata w triathlonie MTB napoje poradnik przekąski Sarto shimano airlines smar grafebnowy smar woskowy sudovia gravel sugar woman sugarwomen Szosa Titici trenażer ultramaraton wosk wyprawa xtr m950 z cukrzycą na kole zima złoto

Jaki napój zabrać na rower?

  • Dietetyka
  • 10/02/2021

Kto powinien sięgnąć po izotoniki?

W czasie uprawiania sportu wraz z potem tracimy nie tylko wodę, ale też elektrolity. Nawadnianie odpowiednim płynem wyrównuje te straty, a dodatkowo dostarcza energii w postaci węglowodanów. Najbardziej powszechne jest stosowanie napojów izotonicznych – są to napoje o osmolalności identycznej do osmolalności płynów ustrojowych. Oprócz wody, dostarczają one elektrolitów, witamin, węglowodanów (w stężeniu 4-8%).

Napoje izotoniczne są istotne przy uprawianiu sportów o dużej intensywności – wchłaniają się szybciej niż woda, węglowodany pomagają utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi i dostarczaję energii do mięśni. Sód zawarty w izotonikach również pomaga przyspieszyć wchłanianie płynów oraz zatrzymuje wodę w organizmie. W przypadku treningu o niskiej lub umiarkowanej intensywności (trwającej <1 godz.) nie musimy sięgać po napoje izotoniczne – wystarczy zwykła woda. W czasie upalnych dni lub w wilgotnych warunkach warto uzupełniać płyny nawet przy krótkich treningach.

 

Domowy izotonik vs kupny

Wiele osób jest przekonanych, że izotonik wykonany w domowych warunkach z naturalnych składników będzie lepszy i zdrowszy niż konwencjonalny, sklepowy napój izotoniczny. Czy aby na pewno domowy wyrób byłby lepszym rozwiązaniem? Napój izotoniczny powinien charakteryzować się odpowiednią osmolalnością (200–330 mOsm/kg wody), zawartością węglowodanów (4-8 g/100 ml napoju) i odpowiednią zawartością sodu (45-115 mg/100 ml). W przypadku przygotowywania domowego izotoniku musielibyśmy posłużyć się dokładną wagą kuchenną oraz precyzyjnie dobrać proporcje składników, aby otrzymać napój o odpowiedniej osmolalności. Ciężko też określić jakie walory smakowe będzie miał ostateczny produkt – nie wiemy jakie zmiany sensoryczne mogą zajść podczas przechowywania np. w upalne dni, a to może zniechęcić sportowca do nawadniania się w czasie treningu.

 

Przykładowy przepis na domowy izotonik

  • 1 litr wody
  • 3 łyżki miodu
  • Sok z 1 cytryny
  • ¼ łyżeczki soli
  • Dodatki np. mięta, imbir

Składniki wystarczy połączyć i wymieszać.

 

Podsumowanie

Faktem jest, iż sklepowe napoje izotoniczne zawierają dużo substancji dodatkowych wpływających na smak, barwę, czy też trwałość produktu. Jednakże osoby trenujące zawodowo, wykonujące treningi o dużej intensywności lub trenujące w ciężkich warunkach powinny skutecznie się nawadniać za pomocą napojów izotonicznych, najlepiej o znanej osmolalności i zawartości węglowodanów. Ponadto warto wybrać jeden przetestowany już wcześniej napój izotoniczny, który nie zrobi nam „niespodzianki” w postaci dolegliwości żołądkowo-jelitowych np. na zawodach. Wybór należy do nas. Jednakże czy to domowy czy kupny izotonik – warto przechowywać go w wytrzymałym i stylowym bidonie.

Autorem tekstu jest dietetyczka Urszula Nizio. Absolwentka kierunku dietetyka na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Obecnie kontynuuje studia drugiego stopnia na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Główny obszar jej zainteresowań w zakresie dietetyki to dietetyka sportowa, żywienie w chorobach układu pokarmowego oraz dieta roślinna. Więcej ciekawostek dietetycznych i przepisów znajdziecie na Instagramie @ulakarmi_dietetycznie.

Tagi: izotonik, napoje
Udostępnij:
Poprzedni artykuł

Relacja z MŚ IRONMAN 2019 - ADAM NIZIO

5 zdrowych przekąsek na rower

Następny artykuł

Napisz komentarz Cancel reply

Zapraszamy do naszych salonów w Warszawie lub kontaktu telefonicznego/mailowego.

 

Mokotów

  • +48 533 227 333
  • ul. Magazynowa 11A/U1, 02-652 Warszawa
  • sklep@roadbike.pl

 

Ursynów

  • +48 786 227 333
  • ul. Rosoła 63, 02-786 Warszawa

 

Bemowo

  • +48 578 727 333
  • ul. Uniejowska 6, 01-485 Warszawa

SKLEP

  • Akcesoria
  • Buty
  • Kaski
  • Rowery

PRZYDATNE LINKI

  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności i klauzula RODO
  • Kontakt
  • Bikefitting

OBSERWUJ NAS

PayU jest wiodącym dostawcą usług
płatniczych obecnym na 16 rozwijających się
rynkach na całym świecie.

Copyright © 2021 ROADBIKE. All rights reserved. Powered by imerge.

Logowanie

Dołącz do naszej społeczności!
Registration complete. Please check your email.
Nie pamiętasz hasła?

Create an account

Welcome! Register for an account
The user name or email address is not correct.
Registration confirmation will be emailed to you.
Logowanie Nie pamiętasz hasła?

Zapomniane hasło

Odzyskaj swoje hasło
Password reset email has been sent.
The email could not be sent. Possible reason: your host may have disabled the mail function.
Dostaniesz link do stworzenia nowego hasła mailem.
Logowanie
×