Własnoręcznie przygotowane przekąski nie tylko będą zdrowsze, ale i tańsze od konwencjonalnych przekąsek. Ciastka owsiane, orzechy czy suszone owoce nie tylko dostarczą niezbędnej energii do jazdy, ale też składników mineralnych i witamin. Poniższe przepisy są proste, szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczne.
Ciastka owsiane
Proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis jest elastyczny – możesz wykorzystać w nim praktycznie cokolwiek co masz pod ręką i zmodyfikować pod swoje smaki.
180 g płatków owsianych/jaglanych/żytnich lub orkiszowych
2 łyżki miodu (może zastąpić syropem z daktyli, klonowym, cukrem lub ksylitolem)
50 g wiórków kokosowych
50 g żurawiny suszonej (lub innych suszonych owoców np. morele)
30 g ulubionych orzechów
1 łyżka siemienia lnianego lub nasion chia
1 szczypta soli
½ łyżeczki cynamonu
Nagrzej piekarnik do 160°C (funkcja grzania góra-dół). Banana, oliwę, miód i cynamon umieść w misce i zblenduj. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj ciastka za pomocą łyżki. Piecz 25-30 minut, aż ciastka się zarumienią. Gotowe ciastka ostudź na kratce.
Mieszanka orzechów w przyprawie korzennej
Jeśli znudziły Ci się klasyczne mieszanki studenckie koniecznie wypróbuj ten przepis!
2 szklanki orzechów i ziaren (wybierz swoje ulubione)
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżeczki przyprawy korzennej bez cukru
Orzechy wymieszaj dokładnie z syropem i przyprawą. Wyłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz orzechy przez około 8–10 minut w temperaturze 180°C, pilnując, aby się nie przypaliły.
Po wystygnięciu możesz wymieszać je z ulubionymi suszonymi owocami.
Kulki mocy
Są małe, niepozorne, ale dostarczą dużą dawkę energii.
2 szklanki orzechów i ziaren
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka suszonych daktyli
1 łyżka oleju kokosowego
½ łyżeczki soli
Ulubione przyprawy np. kakao (bardzo dobre źródło magnezu), cynamon, przyprawa korzenna
Dodatki do obtoczenia np. kakao, płatki migdałów, wiórki kokosowe, sezam, owoce liofilizowane
Daktyle zalej wrzątkiem i mocz przez godzinę. Orzechy zblenduj na drobno w blenderze z ostrzem S. Orzechy przesyp do miski i wymieszaj z solą i przyprawami. Zmiel płatki owsiane i przesyp je do drugiej miski. Daktyle odsącz z wody i zblenduj. Do orzechów dodaj zblendowane daktyle i dokładnie wymieszaj. Powoli dodawaj płatki owsiane i ugniataj. Uformuj kulę ciasta i odstaw na 15 minut do lodówki. Zwilżonymi dłońmi uformuj kulki. Zwilżone kulki obtocz w ulubionych dodatkach, wyłóż na papier do pieczenia i schłodź w lodówce.
Placki bananowe z 3 składników
Banan jest nieodłącznym elementem diety kolarzy. Dostarcza sporej ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów, ale także potasu. Placki bananowe będą świetną przekąską na rower – zajmują niewiele miejsca i nie rozwalają się.
1 banan
2 jajka
1 łyżka mąki np. owsiana, pszenna
Dojrzałego banana ugnieć widelcem z żółtkami. Dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. W oddzielnej misce ubij białka jaj na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli). Ubite białka dodaj do masy bananowej i bardzo delikatnie wymieszaj. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni (możesz wysmarować ją odrobiną oleju) na złocisty kolor.
Wytrawne ślimaczki z tortilli
Propozycja dla tych, którym znudziły się słodkie przekąski.
1-2 placki tortilla
Hummus, twarożek ziołowy lub guacamole
Dodatki warzywne np. szpinak, papryka, pomidor, ogórek
Tortille posmaruj hummusem, ułóż na niej ulubione warzywa i zawiń w rulon. Pokrój na krążki o grubości ok. 3cm.
Autorem tekstu jest dietetyczka Urszula Nizio. Absolwentka kierunku dietetyka na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Obecnie kontynuuje studia drugiego stopnia na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Główny obszar jej zainteresowań w zakresie dietetyki to dietetyka sportowa, żywienie w chorobach układu pokarmowego oraz dieta roślinna. Więcej ciekawostek dietetycznych i przepisów znajdziecie na Instagramie @ulakarmi_dietetycznie.