0 produkty/ów
Brak produktów w koszyku.
Powrót do sklepuWłasnoręcznie przygotowane przekąski nie tylko będą zdrowsze, ale i tańsze od konwencjonalnych przekąsek. Ciastka owsiane, orzechy czy suszone owoce nie tylko dostarczą niezbędnej energii do jazdy, ale też składników mineralnych i witamin. Poniższe przepisy są proste, szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczne.
Proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis jest elastyczny – możesz wykorzystać w nim praktycznie cokolwiek co masz pod ręką i zmodyfikować pod swoje smaki.
Nagrzej piekarnik do 160°C (funkcja grzania góra-dół). Banana, oliwę, miód i cynamon umieść w misce i zblenduj. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj ciastka za pomocą łyżki. Piecz 25-30 minut, aż ciastka się zarumienią. Gotowe ciastka ostudź na kratce.
Jeśli znudziły Ci się klasyczne mieszanki studenckie koniecznie wypróbuj ten przepis!
Orzechy wymieszaj dokładnie z syropem i przyprawą. Wyłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz orzechy przez około 8–10 minut w temperaturze 180°C, pilnując, aby się nie przypaliły.
Po wystygnięciu możesz wymieszać je z ulubionymi suszonymi owocami.
Są małe, niepozorne, ale dostarczą dużą dawkę energii.
Daktyle zalej wrzątkiem i mocz przez godzinę. Orzechy zblenduj na drobno w blenderze z ostrzem S. Orzechy przesyp do miski i wymieszaj z solą i przyprawami. Zmiel płatki owsiane i przesyp je do drugiej miski. Daktyle odsącz z wody i zblenduj. Do orzechów dodaj zblendowane daktyle i dokładnie wymieszaj. Powoli dodawaj płatki owsiane i ugniataj. Uformuj kulę ciasta i odstaw na 15 minut do lodówki. Zwilżonymi dłońmi uformuj kulki. Zwilżone kulki obtocz w ulubionych dodatkach, wyłóż na papier do pieczenia i schłodź w lodówce.
Banan jest nieodłącznym elementem diety kolarzy. Dostarcza sporej ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów, ale także potasu. Placki bananowe będą świetną przekąską na rower – zajmują niewiele miejsca i nie rozwalają się.
Dojrzałego banana ugnieć widelcem z żółtkami. Dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. W oddzielnej misce ubij białka jaj na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli). Ubite białka dodaj do masy bananowej i bardzo delikatnie wymieszaj. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni (możesz wysmarować ją odrobiną oleju) na złocisty kolor.
Propozycja dla tych, którym znudziły się słodkie przekąski.
Tortille posmaruj hummusem, ułóż na niej ulubione warzywa i zawiń w rulon. Pokrój na krążki o grubości ok. 3cm.
Autorem tekstu jest dietetyczka Urszula Nizio. Absolwentka kierunku dietetyka na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Obecnie kontynuuje studia drugiego stopnia na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Główny obszar jej zainteresowań w zakresie dietetyki to dietetyka sportowa, żywienie w chorobach układu pokarmowego oraz dieta roślinna. Więcej ciekawostek dietetycznych i przepisów znajdziecie na Instagramie @ulakarmi_dietetycznie.